Boss in sala. Cultural Legitimacy and Italian Mafia Films - Dom Holdaway - Vita e Pensiero - Articolo Comunicazioni Sociali Vita e Pensiero

Boss in sala. Cultural Legitimacy and Italian Mafia Films

digital Boss in sala. Cultural Legitimacy and Italian Mafia Films
Articolo
rivista COMUNICAZIONI SOCIALI
fascicolo COMUNICAZIONI SOCIALI - 2016 - 3. ITALIAN QUALITY CINEMA Institutions, Taste, Cultural Legitimation
titolo Boss in sala. Cultural Legitimacy and Italian Mafia Films
autore
editore Vita e Pensiero
formato Articolo | Pdf
online da 12-2016
issn 0392-8667 (stampa) | 1827-7969 (digitale)
Scrivi un commento per questo prodotto
€ 6,00

Ebook in formato Pdf leggibile su questi device:

This article identifies a recent trend of critically acclaimed, accessible mafia narratives, and offers a possible interpretation of the films as belonging to the quality sector. Following a discussion of ‘quality’ in the Italian industry, the article first provides a historic overview of Italian mafia films in order to contextualize the recent shift in tone and form. The second section then offers an analysis of the production, distribution and performance of ten mafia films released between 2004 and 2016 in relation to Mary Wood’s definition of quality filmmaking. By employing a methodology that moves from cultural history to production studies, the article reveals the continued relevance and (often institutional) legitimation of mafia narratives, therefore raising further questions about the specificity of the Italian quality sector, its boundaries, and its problematic relationship with popular film.

Ultimo fascicolo

Anno: 2021 - n. 2

Newsletter CS

* campi obbligatori
Academia.edu

Questo sito o gli strumenti terzi da questo utilizzati si avvalgono di cookie necessari al funzionamento ed utili alle finalità illustrate nella cookie policy.
Se vuoi saperne di più o negare il consenso a tutti o ad alcuni cookie, consulta la cookie policy.
Chiudendo questo avviso, navigando in questa pagina, cliccando su un link o proseguendo la navigazione in altra maniera, acconsenti all'uso dei cookie.

Acconsento